SAMMANKOMSTEN / 15-16 SEPTEMBER 2023


Välkommen till Sammankomsten i Östra Ämtervik i Värmland. Nedan hittar du programmet och all praktisk information.

Sammankomsten pågår huvudsakligen 15 och 16 september. Du är varmt välkommen redan torsdag kväll, 14 september, så att du hinner vara med hela fredagen. Det går också bra att stanna till söndag morgon, 17 september. 

Kom och samexistera i den värmländska myllan!

Program SAMMANKOMSTEN 15-16 sep by Anna Asplind
Program SAMMANKOMSTEN 15-16 sep, sid 2 by Anna Asplind
DANS & SKÖRDEFEST sid 1 by Anna Asplind
DANS & SKÖRDEFEST sid 2 by Anna Asplind


PRAKTISK INFORMATION

Anmäl dig HÄR!

Resor, mat och logi
Sammankomsten är kostnadsfri och vi bjuder på samtliga måltider, förutom lördag lunch som kan intas på Dans- och skördefesten. Resor och logi bekostas individuellt. Boka ditt boende på Gylleby vandrarhem eller Broby Gästgiveri (se karta nedan). Ange ”Sammankomsten” vid bokning. Det kommer att se ut som det är fullbokat på den officiella sidan men det är för att platserna är reserverade till er, så mejla eller ring.

Lakan och städning ingår på Broby Gästgiveri och går att köpa till på Gylleby vandrarhem för 100 kr/lakan och 250 kr/rum.

Behöver du äta något utöver det som serveras går det att handla både lunch och fika på den lokala Lanthandeln, Svanviks Handel (se karta nedan).

Om du reser med tåg
Att ta sig kollektivt till Östra Ämtervik går nästan hela vägen. Boka tåg till antingen Kil eller Sunne station. Vi kommer att samordna skjuts från och till tågstationerna samt mellan programpunkterna och boende vid behov.

Om du reser med bil
Det enklaste är (tyvärr) att resa med egen bil. Parkeringsmöjligheter finns på alla destinationerna. 

För att veta var du ska ta dig se programmet.

På kartan nedan hittar du de olika platserna:


Kontakta oss om du har frågor!

Resor och logi
Linda Adami
Telefon: 073-063 66 10
E-post: linda.adami@riksteatern.se

Övriga frågor 
Anna Asplind
Telefon: 073-038 00 62
E-post: anna.asplind@ruralmovements.se

Rural Movements – Koreografi & dans som politisk kraft och rörelse är ett samarbete mellan Riksteatern, Region Värmland, Riksteatern Värmland, Kultur på landsbygd och Alma Löv Museum of Unexp. Art. Initiativet bygger på residensverksamhet med målet att etablera en plattform för samtida dans i Värmland där landsbygd och koreografi möts i produktion och publika arrangemang utifrån ortens lokala krafter. Projektet summeras 2023 med Sammankomsten, en levande tankesmedja kring hur koreografiska verksamheter kan fortsätta existera i Sveriges glesbygder.

Anmäl dig HÄR!



MEDVERKANDE KONSTNÄRER


SARA AJNNAK
Sara Ajnnak, med rötter i den västerbottniska fjällvärlden skapar magiska ljudlandskap, innerligt berättande och politiskt agiterande musik. De senaste åren har Sara Ajnnaks målmedvetna arbete blivit internationellt uppmärksammat och prisat på hemmaplan. Under 2018 släppte Sara albumet “Gulldalit can you hear me”. Albumet fick många prestigefyllda priser så som Folkgalans årets album 18/19, Best World Traditional på Independet music Award(NY/USA) samt en Grammisnomiering för Bästa Album i kategorin folkmusik 2019.

KARIN ANDERSSON
Karin Andersson är landskapsarkitekt och arbetar i gränslandet mellan konst och stadsplanering. Hon jobbar främst med kollektivet Disorder, i hela skalan från storskaliga, långsiktiga och strategiska stadsutvecklingsprojekt till tillfälliga installationer, alltid med människor i fokus. Disorder undersöker hur arkitektur och konst kan vara ett verktyg för att lyfta röster som sällan hörs i vårt samhälle samt utforskar, synliggör och utmanar de maktstrukturer som är verksamma i det offentliga rummet.  Under våren 2022 var hon en del av Rural Movements residens Koreografiska arkitekturer/Arkitektoniska koreografier.

TONE BJORDAM
Tone arbetar med video och performance, foto, teckning, målning och skulpturinstallation. Hon har under många år arbetat med en teknik där hon filmar och fotograferar naturliga pigment och bläck som vecklas ut i vatten. Dessa verk har visats på konstutställningar, festivaler och vetenskapliga konferenser i ett antal länder. 2023 uppträdde hon på Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk, Danmark, ställde ut på Alma Löv Museum i Sverige och arbetar nu för en stor separatutställning som ska visas på Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal, Norge i 2024.

CHRISTOFER BOCKER
Christofer Bocker är dramatiker främst verksam i Värmland i olika former av scenkonst. Genomgående i Bockers konstnärliga verksamhet är undersökandet och utforskandet av det främmande, den Andre, samt att undersöka i vilken mån vi förstår att det främmande i lika stor utsträckning finns inom oss själva.

MARCUS DOVERUD
Marcus Doverud arbetar som dansare och koreograf och figurerar i performancesammanhang i Sverige och internationellt. Doverud är baserad i Stockholm, är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och har även studerat estetik och filosofi vid Södertörns högskola. Doveruds arbete utmärks av kopplingar mellan kroppsliga, rumsliga och ljudliga yttranden och olika förhållningssätt till dessa. Att arbeta med förtätningar i kulturen öppnar, menar Doverud för nya sätt att förstå, uppfatta och vara tillsammans.

DANIELLA ERIKSSON
Daniella Eriksson kommer från Falun men är just nu baserad i Köpenhamn. Hon har studerat vid SKH i Stockholm och DDSKS i Köpenhamn. Hennes koreografiska arbete kännetecknas av starka uttryck och rörelse i en komposition av ett kollage. Hennes arbete är präglat av plötsliga skiftningar, starka motsatser av uttryck samt att mening och kausalitet inte är vad som allmänt brukar igenkännas. Daniellas drivkraft är att skapa föreställningsvärldar som utmanar publiken att fråga sig själva vad de tittar på, när de tror att de vet vad de ser.

LINN ERIKSSON
Linn är uppväxt Värmland och återvände 2017 efter utbildning och flera åra frilansande runtom i Europa med bas i Berlin. I sitt arbete utforskar hon dansen som mötesplats mellan olika uttrycksformer, platser och människor. Under våren 2022 var hon en del av Rural Movements residens Koreografiska arkitekturer/Arkitektoniska koreografier.

SARA FALKSTAD & HELENE KARLSSON
Sara Falkstad är poet och Helene Karlsson bildkonstnär. Sara och Helene är en del av den feministiska konstgruppen OTALT samt projektledare för Nybygge, ett regionalt utvecklingsprojekt för att stärka samtidskonsten i Värmland, som drivs av den konstnärsdrivna plattformen Kolonin i Arvika.

LOUISE FONTAIN
Louise Fontain kommer från Sisimiut på Grönland. Hon är berättare och performancekonstnär bosatt i Skarmodal i Nordland, Norge, på gränsen till Sverige. Ett genomgående tema i hennes konstnärskap är förlusten av det egna språket och landskapet. Jakten på tillhörighet, baserat på urbefolkningens kamp och den påverkan som kolonialismen har orsakat. Hon har deltagit i utställningar/föreställningar i bland annat Grönland, Japan, Schweiz, Polen och Skandinavien.

JONAS GAZELL
Jonas Gazell är en konstnär från Östra Ämtervik som arbetar med ljud och rörlig bild. I sin konst undersöker han relationer mellan video och kropp; yttre miljöer och inre psykologiska landskap. Han utforskar samspelet mellan människa och teknologi och utmanar teknikens ursprungliga syfte genom att placera den i nya, oväntade sammanhang.

JONAS HAGLUND
Jonas Haglund är arkitekt och mångsysslare med  många järn i elden. Att bygga eldskulpturer är en passion som får utlopp vid födelsedagar, bröllopsfester och andra festligheter på gården Där Ner i Skacksjö. I början av milleniet arbetade han som designlärare på Karlstads universitet och startade traditionen med att låta studenter arrangera en eldskulpturhappening på Sandgrundsudden i Karlstad. Samspelet mellan den brinnande skulpturens utveckling, dans och musik bjuder alltid på glädje och överraskningar.

Jonas har arbetat tillsammans med Astrid Prinzler, Magnus Johansson, Karin Danielsson, Åke Danielsson och Carina Haglund.

IDKA DANS
IDKA-dansproduktion är ett kollektiv av danskonstnärer som arbetar och arrangerar regelbundna föreställningar och workshops i scenisk dansimprovisation. Idag består kollektivet av danskonstnärerna Evelina Boström, Elise Mae Nuding och Kerstin Abrahamsson.

“Genom alla våra sinnens intryck vill vi skapa ett utryck som ger resonans och vibrationer i luften och i betraktaren.”
https://idkadansproduktion.wixsite.com/website

KATARINA HOLMDAHL
Katarina Holmdahl är utbildad biolog och kommunikatör, och jobbar som folkhögskolelärare, konsult och kursledare inom skogsträdgårdsodling, permakulturdesign, renovering och bygg. På fritiden bygger hon Tiny Houses av återbruksmaterial, vidareutbildar sig, bygger jord, eller är ute och njuter av naturen, gärna vid vatten.

KULTURSKOLAN I SUNNE
Blandade elever från Sunne kulturskola har tillsammans skapat koreografi under ledning av Anna Asplind och Sofia Hassel.

Sofia Hassel är utbildad danspedagog och har erfarenhet både från att arbeta på och bakom scenen. Idag är hon verksam i Värmland och bl.a. arbetar som danslärare på Sunnes kulturskola och brinner för att involvera dansen på fler platser och sammanhang i Sunne.  

Anna Asplind är koreograf och konstnärlig projektledare för Rural Movements.

LICHEN COMMUNITY SUMMER COMPANY

LICHEN Community Summer Company har under sommaren 2023 skapat föreställningen MINERAL i samarbete med Filipstads Kulturskola och Ungdomens Hus. Konstnärlig koordinering av Dinis Machado i samarbete med Hans Kvarnström, Linda Boatemaa, Lordina Boatemaa, Milo Väyrynen, Tuva Jansson, Priscilla Boatemaa och Sara Boatemaa. Foton av Miranda Svendsen, Mohamud Aden och Adam Emretsson med coachning av Lo River Lööf Bergskolans mineralsamlingsbilder av Adam Emretsson.

LICHEN Comunity Summer Company startades sommaren 2022 som en del av det ett-åriga pilotprogrammet LICHEN Collaborations, skapat av koreografen Dinis Machado. Programmet har inkluderat ett residens av Jade Stenhuis och Jonathan Starr, samt ett offentligt program av tre föreställningar för vuxna och barn som väver samman angelägenheter i samhället för funktionshindrade, rasifierade och queera. I nära samarbete med Filipstads Kommun undersöker LICHEN Community Summer Company den tvärvetenskapliga strukturen i ett scenkonstkompani och bjuder in unga vuxna från Filipstad och deras omgivande samhälle att ta del av och bidra till kompaniet med olika intresseområden som fotografi, video, sång , dans, musik och produktion. Deltagarna är engagerade i ett tre veckor långt sommarjobb som gör att de får sina första erfarenheter av konstnärliga praktiker.

PETER MILLS
Koreografen Peter Mills arbetar med koreografins långsamma inflytande och dess etiska implikationer. Han anser att erfarenheten av att arbeta med dans är ett stort privilegium och vill främja större tillgång till dans som en form av kreativt uttryck. Peter har gjort detta genom att arbeta med de allra yngsta i samhället på olika platser i Sverige tillsammans med MARC forskningscenter och Rikteatern.
www.stillpeter.com

MARIA NAIDU
Maria Naidu är bosatt i Malmö och arbetar som dansare och koreograf.  Under våren 2022 var hon en del av Rural Movements residens Koreografiska arkitekturer/Arkitektoniska koreografier.

CAMILLE PRIEUX
Camille Prieux är en dansare och performer på Cullberg i Stockholm. Under våren 2023 har han dedikerat tid för sitt egna koreografiska arbete som handlar om relationen mellan att lyssna till naturen och att lyssna till rörelsen i den egna kroppen. Arbetet, som bland annat pågått under ett residens hos Rural Movements, har resulterat i en rörelsepraktik och en duett med titeln Sway.

ANA STRANDBERG & SANNA NORBÄCK WELIN
Ana Strandberg & Sanna Norbäck Welin är två frilansande dansare, koreografer och danspedagoger aktiva inom den svenska Hip Hop- och House Dance-scenen och verkar som frilansande duo under 2023. De har haft residens hos Rural Movements under 2023. Läs mer om deras arbete och konstnärsskap här.
www.anastrandberg.com

VÄRMDANS
Cathrine Kolping är danskonstnär och arbetar med scenkonst främst i Värmdans men också i andra konstellationer. Som yrkesverksam har hon arbetat i projekt inom opera, film, teater och dans.

Sofia Wirzén är danskonstnär, danspedagog och en av grundarna till Värmdans. Sofia arbetar med scenkonst i olika projekt och har jazz och nutida dans som huvudgenre.

Nina Pérez är folkmusiker och arbetar även som fiollärare på Musikhögskolan Ingesund. Hon är en av musikerna i trion MP3 och turnerar med såväl konserter som scenkonstföreställningar.
Värmdans – Dans värmer! (wordpress.com)

KATRIN WESTMAN
Katrin Westman är en bildkonstnär baserad i Östra Ämtervik som utforskar mötet mellan måleri och skulptur. Hon vill skapa medvetenhet om betraktarens kropp och position i relation till måleriets rumsliga och fysiska dimensioner, samtidigt som hon strävar efter att förena abstraktion med figuration.



Fotocollaget på sidans topp är skapat av Anna Asplind med bilder tagna av: Lovisa Lorén, Kjell Sundström, Natalie Novik och Anna Asplind